Vorderer Brochkogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vorderer Brochkogel
Vorderer Brochkogel
Hoogte 3565 m
Coördinaten 46° 52′ NB, 10° 52′ OL
Ligging Tirol, Oostenrijk
Gebergte Ötztaler Alpen
Eerste beklimming 1851 militaire landopmeting
1862 Franz Senn, Eduard Neurater, Johann Kuprian, Johann Karlinger, Benedict Klotz
Eenvoudigste route bergtocht over de zuidkam vanaf Breslauer Hütte of Vernagthütte
Vorderer Brochkogel (Oostenrijk)
Vorderer Brochkogel
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Vordere Brochkogel ([ˈfɔʁdəʀɐ ˈbʀɔχˌkoːɡl̩]) is een 3565 meter hoge bergtop in de Weißkam van de Ötztaler Alpen in het Oostenrijkse Tirol.

De berg is de op vijf na hoogste top van de Ötztaler Alpen. De berg werd in het kader van militaire landopmeting voor het eerst beklommen in 1851. De eerste toeristische beklimming volgde in 1862, waar Franz Senn als een van de eersten de top bereikte.

De Vordere Brochkogel ligt hemelsbreed ongeveer vijf kilometer ten westen van Vent in het Ötztal, ongeveer twee kilometer ten westen van de Breslauer Hütte. Buurtoppen van de Vordere Brochkogel zijn, in het noorden, gescheiden door de Vernagtjoch (3400 meter), de Hintere Brochkogel (3635 meter) en in het noordoosten de Wildspitze (3772 meter). Naar het zuidoosten toe helt de Vordere Brochkogel in het Rofental af.

De normale route naar de Vordere Brochkogel loopt over de zuidelijke kam vanaf de Breslauer Hütte (2844 meter). Vanaf daar vanuit het westen over de weg 919 naar de Platteibach, daarna richting noorden langs de oostelijke oever hiervan over losliggend gesteente over een gemarkeerde weg in, volgens de literatuur, moeilijkheidsgraad I. Ook vanaf de westelijk gelegen Vernagthütte (2766 meter) is de top in drie uur te bereiken.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Walter Klier, Alpenvereinsführer Ötztaler Alpen, Bergverlag Rudolf Rother, München 2006. ISBN 3-7633-1123-8